De vraag van 25 september 2012 luidt:

"Ik hoor u net vertellen over de extra risico's die aan het verdoven van honden met een korte snuit kleven. We hebben zelf ook een mops die binnenkort gecastreerd nmoet worden en maken ons hiervoor erg zenuwachtig. Kunt u het nog een keer uitleggen?

Mopshond5mopshond met erg korte snuit

 


Antwoord van Frank:


"De rassen met een korte snuit (de brachycephale rassen) zoals de Engelse en Franse bulldog, de pekingees, de cavalier king Charles spaniel en de mopshond hebben een extreem korte neus. Deze korte neus is ontstaan door (extreme) fokkerij en wordt bij deze rassen als mooi ervaren. Helaas hebben dieren met zo'n korte neus een aantal afwijkingen die vaak tot behoorlijke gezondheidsproblemen leiden. De kortsnuitige rassen hebben allemaal in meer of mindere mate last van het Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS). Dit syndroom omvat een aantal afwijkingen die apart, of in combinatie voor kunnen komen en ook de ernst van de individuele afwijkingen varieert. De voornaamste afwijkingen zijn:

  • te nauwe neusgaten
  • te lang gehemelte
  • collaps (samenvallen) van het slijmvlies in de keel
  • te nauwe luchtpijp

 

Lees meer over het Brachycephaal Obstructief Syndroom...

 

De gevolgen hiervan zijn dat de ademhaling bemoeilijkt wordt en de dieren continu zuurstoftekort hebben. Het snurken, wat vele mensen zo aandoenlijk vinden, is helaas het gevolg van deze benauwdheid. Wanneer een kortsnuitig ras onder narcose wordt gebracht zullen we ten alle tijde intuberen. Dit betekent dat er een plastic buisje (tube) in de luchtpijp wordt gebracht waardoor zuurstof en het inhalatie-anaestheticum (isofluraan) naar de longen gaat. Door gebruik te maken van een tube verkom je dat de luchtwegen samenvallen en de hond tijdens de narcose erg benauwd wordt. Wanneer er op een correcte manier gebruik wordt gemaakt van een tube lopen de kortsnuiten geen groter risico dan een ras met een normale neus. Sterker nog, beter ademen dan door middel van een tube zal de hond in zijn leven niet gaan doen."

 

img_0379
geïntubeerde hond op de operatietafel