De vraag van 07 september 2010 luidt:

"Ik heb een west highland white terriër van 7 jaar en die heeft al tijden veel jeuk. Ze bijt voornamelijk op haar pootjes en die zijn dan ook rood en geirriteerd. De huid gaat kapot en één pootje is zelfs ontstoken geweest. Ook bijt en krabt ze op haar flanken en op de buitenkant van haar achterpoten. Ik kan geen vlooien vinden. Ik krijg er zelf jeuk van als ik haar zo zie. Wat moet ik doen?"

 

Antwoord van Frank:

"Helaas staat de west highland white terriër bekend om zijn huidproblemen. Er zijn diverse oorzaken van jeuk bij de hond. Vlooien is de meest bekende, maar er zijn er meer. Op basis van uw verhaal denk ik dat uw westie een allergie heeft, en wel de atopie.  Dit is een type allergie waarbij er meestal geen oorzaak gevonden wordt; maw men weet niet waartegen de allergie gericht is. U kunt een allergie-onderzoek laten doen bij uw dierenarts (een bloedtest of een huidtest) en daaruit zal al dan niet blijken of er een oorzaak voor de allergie gevonden wordt. Bekende oorzaken zijn de allergie tegen vlooienspeeksel en de allergie tegen huisstofmijt. Wanneer er geen enkel allergeen gevonden wordt, is de diagnose atopie waarschijnlijk en bent u helaas beperkt tot het symptomatisch bestrijden van de allergie. Hiervoor zijn diverse medicijnen op de markt en uw dierenarts kan u adviseren wat het meest verstandig is."

 

Het laatste nieuws

Radio dierenarts Groningen / Vraag van de week archief

Iedere dinsdag rond de klok van 11.15 uur beantwoordt dierenarts Frank de Bont live vragen van luisteraars van Radio Noord. Iedere week zal hij er een vraag uitlichten en deze behandelen op de website. In dit archief kunt u eerdere vragen teruglezen. Ook is het gehele fragment van de radiouitzending na te luisteren via de onderstaande link.

Acties

 • Senioren check hond en kat

  Onze huisdieren worden steeds ouder. Gelukkig maar, want ze zijn tenslotte onze beste vrienden. Helaas komt de ouderdom ook bij onze hond of kat met gebreken. Vaak worden bepaalde veranderingen aan de ouderdom geweten, maar is dat altijd zo?

  Lees meer...
 • Puppy en Kitten Voordeel Pakket

  Wanneer u gebruik maakt van het Puppy of Kitten Voordeel Pakket worden alle controles, vaccinaties en de ontworming de eerste zes levensmaanden verzorgd tegen een aantrekkelijke korting.

  Lees meer...
 • Stadjerspaskorting 2018

  In samenwerking met een groot aantal dierenartspraktijken heeft de gemeente Groningen voor Stadjerspas-houders de afgelopen jaren een speciale kortingsactie voor het chippen, het castreren en het steriliseren van de kat georganiseerd. Deze actie blijft ook in 2018 gelden:

  Lees meer...
 • Chipactie bij castratie/sterilisatie

  Steeds meer honden en katten worden gechipt. Dat is een goede ontwikkeling. Op deze manier kunnen dieren goed geïdentificeerd worden en dat vergemakkelijkt het opsporen van vermiste huisdieren. Al sinds enkele jaren is de maand juni de traditionele chipmaand waarin honden en katten voor een gereduceerd tarief kunnen worden gechipt.

  Lees meer...

Patiënt van de maand